Reggio Emilia
- potcontralavorriment
- 26 jul 2018
- 4 Min. de lectura
Actualizado: 23 ago 2019
Una altra font d'inspiració
Aquí us deixo uns exemples d'aules inspirades en Reggio Emilia on es té cura de l'espai i els materials. Fet que es considera molt important en aquesta metodologia.
(Fotos: google imágenes)
Una altra "educació alternativa" tot i que neix al 1945. Coneguda arreu del món com una de les millors propostes educatives, sobretot a la primera infància.
El seu fundador va ser Loris Malaguzzi.
Aquesta metodologia està basada en que tots els infants són éssers poderosos plens d'habilitats que els permeten créixer i construir el seu propi coneixement.
La metodologia de Malaguzzi
L'escolta i el respecte cap a l'infant són dos dels pilars d'aquesta metodologia. Considera molt positivament la importància de la parella educativa (dos mestres a l'aula) i la constant formació i actualització del professorat, ja que això els permet donar més eines als infants a l'hora d'ajudar-los a construir el seu coneixement.
La incidència i participació de les famílies i de la resta de la societat, afavoreix un intercanvi personal que enriqueix en gran mesura l'aprenentatge i l'adquisició de coneixements.
Els espais de natura com zones verdes, hort, zones amb elements naturals, aigua... són necessàries.
És molt important i necessari tractar les emocions de forma global i ajudant al nen a aprendre a viure-les de forma natural.
Considera vital tenir cura de l'entorn, la distribució de l'aula i els materials. Així com la figura de l'Atelier, que és un artista que realitza propostes instrumentals, tècniques, materials...on els nens poden experimentar i enriquir-se d'una forma més amplia de tot el relacionat amb l'art.
També és molt important el fet d'ensenyar a l'infant la comunicació i l'elaboració del pensament a través de diferents tipus de llenguatge, coneguts com "Els 100 llenguatges dels nens".
“L'escola ha de ser un espai per a tots els infants, no basada en la idea que tots són iguals, sinó que tots són diferents.”(Loris Malaguzzi)
L'observació i documentació com a eina de registre de tot el procés d'aprenentatge dels nens és una de les parts més importants i significatives d'aquest mètode. Els projectes són molt importants com a eina de construcció del coneixement per als infants, ja que es converteix en un aprenentatge més significatiu.
Els mestres són les persones que acompanyen, guien i descobreixen amb l'infant. Són co-aprenents.
Algunes frases cèlebres de Malaguzzi
“Els nens ténen 100 maneres d'expressar-se, però els prenem 99.” (Loris Malaguzzi)
"El que els nens aprenen no es dóna com a resultat automàtic del que els ensenyem. Es deu en gran part a l'acció dels infants com a conseqüència de les seves activitats i els nostres recursos."
"Hem d'atorgar a l'infant un enorme potencial i ha de sentir aquesta confiança. El mestre ha de renunciar a totes les seves idees preconcebudes i acceptar al nen com un co-constructor."
"La creativitat es fa més visible quan l'adult intenta estar més atent als processos cognitius dels nens que als resultats que aquests aconsegueixen en diversos camps d'acció i comprensió."
"Queda't al costat una estona i deixa espai per aprendre i observar cuidadosament el que els infants fan, i després, si ho has entès bé, potser ensenyar sigui diferent."
"Les coses dels nens i pels nens, s'aprenen només dels nens."
Reggio Emilia
Otra fuente de inspiración
Más arriba os he dejado unos ejemplos de aulas inspiradas en Reggio Emilia donde se cuidan espacio y materiales. Cosa que se considera de vital importancia en esta metodología.
Otra "educación alternativa" aunque nace en 1945. Conocida en todo el mundo como una de las mejores propuestas eduactivas, sobretodo en la primera infancia.
Su fundador fue Loris Malaguzzi.
Esta metodología está basada en que todos los niños son seres poderosos llenos de habilidades que les permiten crecer y construir su propio conocimiento.
La metodología de Malaguzzi
Escuchar y el respeto hacia el niño son dos de los pilares de este método. Considera muy positivamente la importancia de la pareja educativa (dos maestros en el aula) y la constante formación y actualización del profesorado, ya que eso permite dar más herramientas a los niños en el momento de ayudarles a construir su conocimiento.
La incidencia y participación de las famílias y del resto de la sociedad, favorece un intercambio personal que enriquece en gran medida el aprendizaje y la adquisición de conocimientos.
Los espacios de naturaleza como zonas verdes, huerto, zonas con elementos naturales, agua... son necesarias.
Es muy importante y vital también tratar las emociones de forma global y ayudando al niño a aprender a vivirlas de forma natural.
Considera vital tener cuidado del entorno, la distribución del aula y los materiales. Así cómo la figura del Atelier, que es un artista que realiza propuestas de instrumentos, técnicas, materiales...donde los niños pueden experimentar y enriquecerse de una forma más amplia de todo lo relacionado con el arte.
También es muy importante el hecho de enseñar al niño la comunicación y la elaboración del pensamiento a través de diferentes tipos de lenguaje, conocidos como "Los 100 lenguajes del niño".
“La escuela debe ser un espacio para todos los niños, no basada en la idea de que todos son iguales, sino que todos son diferentes.”(Loris Malaguzzi)
La observación y documentación como herramienta de registro de todo el proceso de aprendizaje de los niños es una de las partes más importantes y significativas de este método. Los proyectos son muy importantes como herramienta de construcción del conocimiento para los niños, ya que se convierte en un aprendizaje más significativo.
Los maestros son las personas que acompañan, guían y descubren con el niño. Son co-aprendices.
Algunas frases célebres de Malaguzzi
“Los niños tienen 100 maneras de expresarse, pero les robamos 99.” (Loris Malaguzzi)
"Lo que los niños aprenden no se da como resultado automático de lo que se enseña. Más bien se debe en gran parte a la acción de los niños como consecuencia de sus actividades y de nuestros recursos."
"Debemos atribuirle al niño un enorme potencial y los niños deben sentir esa confianza. El profesor debe renunciar a todas sus ideas preconcebidas y aceptar al niño como un co-constructor."
"La creatividad se hace más visibles cuando los adultos intentan estar más atentos a los procesos cognitivos de los niños que a los resultados que alcanzan en diversos campos de acción y comprensión."
"Quédate a un lado por un tiempo y deja espacio para aprender y observar cuidadosamente lo que los niños hacen, y después, si lo has entendido bien, tal vez enseñar sea diferente."
"Las cosas de los niños y para los niños se aprenden solo de los niños."
Comments